Abilympiáda 2024

Jednotlivé disciplíny

Studená kuchyně

Abilympiáda 2024 Obecná pravidla * Pravidla disciplín * Vyhlášené disciplíny *  Záštity

1. CÍL PRÁCE
Prokázat schopnosti a dovednosti nezbytné pro přípravu studené kuchyně.

2. SOUTĚŽNÍ ÚKOL
Z dostupných surovin soutěžící připraví tři druhy rolád z toustového chleba.
Soutěžící podle připravovaného výrobku nejprve vytvoří seznam surovin, který předloží ke
zhodnocení.
Hotový výrobek poslouží k prezentaci (výstavě) výrobků pro širokou veřejnost.
Doporučujeme vycházet z moderních trendů v gastronomii s preferováním jednoduchosti,
sezónnosti a estetičnosti.

3. SUROVINY, POMŮCKY
3.1 Suroviny
Každému účastníkovi budou poskytnuty suroviny, které budou uloženy k volnému výběru
v tzv. spotřebním koši: 12 plátků toustového chleba, 1x pomazánkové máslo, 100 g šunky,
100 g trvanlivého salámu (vysočina), 1x křenová pomazánka, 1x tavený sýr, 100 g plátkového
sýru eidam, petržel, mletá paprika, paprika žlutá, ředkvičky, cherry rajčata, okurka, olivy,
potravinářská fólie.
3.2 Pomůcky
Soutěžící si přivezou vlastní pomůcky: mísu nebo talíř na rolády, nože, formičky, porcelán,
sklo, cukrářský pytlík, zdobničku nebo jiné speciální přípravky typu WS aj. Při instalaci
výrobků na výstavní stůl lze použít různé barevné ubrousky, případně další estetické prvky
sloužící ke zvýraznění celkového dojmu.
Doporučujeme jednotné pracovní oblečení, bílý plášť a bílou čepici.

4. ČASOVÝ LIMIT
Maximální čas 3 hodiny, doporučujeme asi hodinu před zahájením soutěže prohlídku
pracoviště, kontrolu pomůcek, zhotovení nákresu atd.

5. SOUTĚŽNÍ KRITÉRIA

HODNOCENÁ POLOŽKAPŘIDĚLENÉ BODY (MAX. POČET)
Písemný seznam surovin (předtištěný papír se jménem soutěžícího a názvem úkolu, dále
s uvedenými jednotlivými výrobky a přibližným váhovým množstvím)
10
Vhodnost námětu, přiměřenost surovin na počet porcí20
Dodržení postupu přípravy30
Celkový estetický dojem30
Vhodnost použitého inventáře10
CELKOVÝ POČET BODŮ100

Kontakty

   Centrum Kosatec, Sladkovského 2824, 530 02 Pardubice

    777 005 525

   jaromir.krpalek@centrumkosatec.cz