V roce 2011 se mezinárodní abilympiáda konala potřetí v řadě za sebou na kontinentu vzniku abilympijského hnutí: konkrétně to bylo v Soulu, hlavním městě Jižní Koreje, v týdnu od 25. do 30. září. 8. ročník s mottem „Neomezená výzva světu“ byl z hlediska naší účasti zároveň jubilejní – uzavřel totiž období dvaceti let, během kterých česká výprava nechyběla ani na jedné z pěti uskutečněných abilympiád.

Většinu soutěžního i doprovodného programu soustředila pořádající Korejská agentura pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením do moderního komplexu budov aT Center. Jako maskota zvolila postavičku Bangwoori, jejíž podoba symbolizovala kapky potu, tj. přirozený důsledek snahy podat co nejlepší výkon.

Pro soutěžící připravila 40 disciplín, 7 zařadila do kategorie dovedností z oblasti volnočasových aktivit. Disciplíny šití dámského oděvu, výroba nábytku a zpracování dat se poprvé uskutečnily v kategoriích „začátečnící“ a „pokročilí“ – důvodem bylo odstranění značné (ne)výhody oproti ostatním abilympionikům kvůli stupni a charakteru zdravotního postižení jednotlivých soutěžících.

V košíkářství, malování vodovými či olejovými barvami a ve studiové fotografii nastoupilo 5 českých reprezentantů, shodou okolností všichni muži – žádný jejich výkon ale rozhodčí neocenili některou z medailí.

Slavnostní zahájení za přítomnosti manželky korejského prezidenta, stejně jako závěrečný ceremoniál hostil olympijský park, kde v roce 1988 bojovali v prostných i na nářadích o olympijské pocty sportovní gymnastky i gymnasté. Zajímavé místo bylo vybráno také v případě recepce na uvítanou – proběhlo v atraktivním prostředí Korejského národního muzea.

Naše malá výprava navštívila při výletech např. skanzen s expozicí venkovských stavení – nejjednodušších z nejstarších dob i nejmodernějších a nejhonosnějších, vyhlídkovou věž N Seoul Tower nebo obří zábavní park Lotte World.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=1D_mka5APPg